mennek el a mi utcankban

 2010.03.20. 13:20

a varoson beluli kozlekedes:

teljesen oda vagyok a hosszu setakert. akar Rose-al, akar egyedeul be a varosba, mindenhogyan nagyon elvezem. mar az ido is egesz jo, igaz nem mindig sikerul eltalalnom, hogy milyen ruhat is kellene felvennem, mert van sokszor van olyan, hogy melegem van, de valahogy megis fazom. szoval setalni jo, van idod kozben elmelkedni es testmozgasnak sem utolso. van azonban nehany akadaly, amit le kell gyozni andalgas kozben:

a legszelesebb jarda is max. 2 meteres, de sokszor eppen akkora jarda van, hogy ha parhuzamosan probalod egymas melle rakosgatni a labaidat (vagyis rendeltetesszeruen probalod hasznalni), akkor eppen hogy nem csuszol le rola. ha szembe jon valaki, ami - lassuk be, eleg gyakran elofordul, egy olyan gyalogos es biciklis kozlekedest preferalo varosban, mint ez - akkor orosz rulettel eldonthetitek melyikotok lep le az uttestre, ami nekem azert kisebb felelmet okoz, leven a budapesti autovezetokre vannak beallitva az eletben maradast celul kituzo erzekeim. szerencsere az itteni autosok kifejezetten emberbaratok (azt is beleveve, hogy a pesti soforoknek nem nehez emberbaratabbnak lenni), igy tobbnyire sikerul eletben maradnom, bar tegnap peldaul esett, es katyuk azert itt is keletkeznek, amikben pedig osszegyulik az esoviz ugyebar, a kedves gyalogos (mint peldaul en) pedig 20 centire all vagy setal. a tobbit pedig mar el lehet kepzelni. ugy nez ki  tehat a dolog, hogy egy forgalmasabb uton egy kb. 5 meteres egy-egy savos uton mennek az autok, mellettuk, kozottuk a biciklisek, 20 centire pedig a max. 2 meteres jarda, amin a centrum fele sieto gyalaogosok, babakocsisok, biciklisek, oreg nenik, az ut kozepen trecselni megallok stb. egyaranat megtalalhatok, mindezt ugy, hogy sokszor olyan erzesed van, mintha valakinek az eloszobajaban allnal, mert privacy-imadat ide vagy oda, a derekmagassagban talalhato hatalmas ablakok 40%-an nincsen fuggony, igy pl. a multkor megcsodalhattam ahogy brit kortarsaim nagy vidaman jointot tekernek egy nappaliban (persze lehet hogy csak cigi volt).

masik nagy kedvencem az utcak elnevezese. bar a How to be an alien c. konyveben (http://www.librarything.com/work/599802) Mikes Gyorgy probalja felkesziteni az olvasot a tajekozodast es terkepolvasast nemikepp megnehezito brit szokasokra, en nem igazan akartam elhinni, hogy pl. csakugy atneveznek egy utcat a felenel. De igen. Az egyik pillanatban meg Downing Street-nek hivjak, aztan egy jon egy meroleges utca (ami az en kontinentalis felfogasom szerint nem adna elege okot az utca atnevezesere, foleg, ha az utcaneveket csak az az utcak legelejen hajlandok feltuntetni), es zsupsz maris a Pembroke Streeten talalod magad (igy mar kezdem erteni honnan vette J.K. Rowlings a hoppanalas oteletet).

a pozitivumokrol sem szeretnek elfeledkezni, hiszen a fair-play hazajaban kotelessegemnek erzem, hogy a magyar szokasoktol elteroen ne csak fikazzak valamit, hanem a dolog jo oldalarol is megemlekezzek. azt talan mar irtam, hogy mindenhol (a legkevesbe frekventalt kertvarosi zsakutcakban is) vakbarat jarda van es sipolos zebra (bar a zebrak itt nincsenek felfestve, csak lampak vannak az ut ketoldalan, meghozza ilyen benyomos lampak, mint amilyenek az A38 mogott a rakparton vannak - a zebracsikokat egyebkent nagyon hianyolom), es ha valahol lepcso van (pl. feluljaronal), akkor van egy utjelzo tabla arrol, hogy hany yardra van a rampa.

hat ennyit mara a kozelekedesrol, most megyek es eloben is gyakorlom kicsit, hatha szelesedtek almukban az utak.

ui.: a latszat ellenere nincs mukodokepes netem. teljesen bizonytalan, hogy mikor van es mikor nincs es altalaban nagyon lassu, de mar dolgozom a problema megoldasan, csak nem egyszeru a dolog, ismerve szamitogepes kepessegeimet. mindenesetre ha valakinek valamire nem valaszolnek, akkor ne csuggedjen, amint 10 percnel tovabb sikerul a gmailt eletben tartanom, meg fogom tenni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangraforgo.blog.hu/api/trackback/id/tr501854484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása